
// Klantcase
Gemeente Leidschendam-Voorburg
Hoe Leidschendam-Voorburg met integriteitsmetingen stuurt op organisatiecultuur
In een tijd waarin transparantie en vertrouwen in de overheid steeds belangrijker worden, werkt de gemeente Leidschendam-Voorburg structureel aan een organisatiecultuur waarin reflectie, ontwikkeling en integer handelen centraal staan.
Situatieschets
De gemeente Leidschendam-Voorburg investeert actief in een veilige, open en lerende organisatiecultuur. Leren en ontwikkelen worden daarbij gezien als essentiële bouwstenen voor zowel individuele groei als de versterking van de organisatie als geheel. Met de Sijtwende Academie – het interne (virtuele) leerhuis – stimuleert de gemeente actief de ontwikkeling van medewerkers. Integriteit vormt een belangrijk onderdeel binnen deze leeromgeving.
Vanuit een vernieuwd integriteitsbeleid kiest de gemeente bewust voor een positieve benadering. Geen focus op regels en controle, maar op vertrouwen, verbinding en verantwoordelijkheid – de drie kernwaarden van de organisatie. Deze waarden vormen het fundament voor een veilige, professionele werkomgeving waarin mensen elkaar durven aan te spreken, samenwerken vanuit vertrouwen en verantwoordelijkheid nemen voor hun handelen.
De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft Statisfact gevraagd om de impact van de terugkerende leeractiviteiten op het integriteitsbewustzijn van medewerkers te monitoren.
“Deze periodieke integriteitsmetingen ondersteunen niet alleen gerichte en onderbouwde bijsturing van leeractiviteiten, maar zorgt er ook voor dat integriteit hoog op de agenda blijft staan en we de aandacht voor integriteitsbewustzijn in de organisatie behouden!”

Oplossing
Statisfact zet tweejaarlijks een integriteitsmeting uit onder alle medewerkers en leidinggevenden om op een gestructureerde wijze het integriteitsbewustzijn binnen de gemeente in kaart te brengen. Geen éénmalige interventie, maar een doordacht traject waarin monitoring, bewustwording en ontwikkeling hand in hand gaan. Zo bouwt de Gemeente Leidschendam-Voorburg, samen met Statisfact, stap voor stap aan een toekomstbestendige organisatiecultuur waarin integriteit onderwerp van gesprek is en blijft.
Resultaat
Inzichten die de integriteitsmeting heeft opgeleverd:
Ervaringen met integriteitsschendingen en ongewenste omgangsvormen.
De mate van bekendheid en vertrouwen in meldingsprocedures en regels.
Omgang met dilemma’s in het werk.
De mate waarin de gemeente zich inzet om integriteit te bevorderen.
De resultaten van de periodieke vragenlijst zijn geanalyseerd en samengebracht in een overzichtelijk en een beknopt managementrapport. De gemeente heeft daarnaast toegang tot een interactief online dashboard, waarin de resultaten zijn uitgesplitst naar relevante groepen. Denk aan verschillen tussen afdelingen, geslacht, leeftijdscategorieën, lengte van het dienstverband en functieniveau (leidinggevenden versus medewerkers). Dit maakt het mogelijk om gericht te sturen op specifieke verschillen en behoeften binnen de organisatie, uiteraard met behoudt van anonimiteit. Ook is er door Statisfact een praatplaat gemaakt om de dialoog binnen de organisatie te faciliteren.
Deze periodieke integriteitsmetingen ondersteunen niet alleen gerichte en onderbouwde bijsturing van leeractiviteiten, maar zorgt er ook voor dat integriteit blijvend op de agenda staat.
Wil je meer weten over de integriteitsmeting, klik dan hier.
Let op: de weergegeven cijfers in onderstaande praatplaat zijn fictief.
(Klik op afbeelding om te vergroten.)