Nulmeting informatiehuishouding
De Wet open overheid (Woo) is in 2022 ingegaan. Deze wet verplicht overheidsorganisaties om informatie uit eigen beweging te publiceren en daarmee voor iedereen toegankelijk te maken. De wet moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Door open en transparant te zijn, wordt er maatschappelijk draagvlak gecreëerd voor bijvoorbeeld beleid. Maar ook zorgt het voor vertrouwen in de overheid en een goede werking van de democratie.
Voordat je een implementatieplan kan maken voor het op orde brengen van de informatiehuishouding zal je eerst inzicht moeten creëren in de huidige situatie. Hoe weet je anders of de wijzigingen die je doorvoert ook het gewenste resultaat oplevert?
Begin daarom eerst met een nulmeting onder management en medewerkers, zodat je een baseline hebt van waaruit je de impact van veranderingen kan toetsen.
Je kan alleen stappen zetten als je weet waar je nu staat.
Om een effectief verbeterplan te implementeren voor het op orde brengen van de informatiehuishouding, moet je eerst inzicht hebben in de huidige situatie. Wat is het kennisniveau van medewerkers ten aanzien van de omgang met digitale informatie? Zijn de afspraken rondom het opslaan, delen en actief openbaar maken van informatie duidelijk en gecommuniceerd? Wat zijn de grootste hindernissen bij het zoeken naar en het gebruik van informatie? Elke afdeling werkt anders met informatie en heeft andere behoeften, maar zijn deze ook bekend? En hoe kunnen medewerkers geholpen worden bij de uitdagingen die de nieuwe realiteit met zich meebrengt?
Om antwoord te geven op deze vragen, voer je een nulmeting informatiehuishouding uit. Een inventarisatie van de huidige situatie waarbij de resultaten worden meegenomen als uitgangspunt voor de vervolgstappen.
Het is meestal de eerste stap in het bewustwording- en veranderproces en helpt om bepaalde projecten onder de aandacht te brengen en hiervoor draagvlak te creëren.
De voordelen van een nulmeting informatiehuishouding
Neem onderbouwde besluiten
Met een nulmeting naar de informatiehuishouding bieden we inzicht in de mate waarin er afspraken zijn en nagekomen worden. Maar ook inzicht in de grootste belemmeringen bij het gebruik en zoeken van informatie. Ook biedt het onderzoek een beeld van de mate waarin de informatiehuishouding geborgd is. Door deze inzichten ook op afdelings- of teamniveau weer te geven, wordt de mate waarin de informatiehuishouding op orde is nog preciezer in beeld gebracht. Dit maakt het in de praktijk makkelijker om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen.
Creëer bewustwording
Het uitvoeren van een nulmeting creëert bewustwording over het belang van het op orde brengen en houden van de informatiehuishouding en de relatie met de Woo. Er ontstaat hiermee draagvlak voor de uitvoering van verbeteracties en levert in veel gevallen ook een grote groep ambassadeurs op die bij de implementatie van acties betrokken kunnen worden.
Zorg dat je tijdig kan bijsturen
Periodieke vervolgmetingen stellen je in staat de kwaliteit van de informatiehuishouding te volgen en tussentijds bij te sturen. Ook worden zo effecten van projecten of veranderingen in het gedrag van medewerkers zichtbaar.
“Als wij een project afronden doen we dat conform een ‘Projecteinde checklist’. Hierin staat o.a. projectdossier opruimen en van lopende naar afgeronde projecten, projecten afsluiten in TOPdesk, lessons learned register bijwerken, etc. Hierin zouden we heel gemakkelijk de archiveringseisen kunnen opnemen. Dan is dat geborgd en kunnen we het ook (laten) controleren.”
Webinar “Goed voorbereid op de Wet open overheid” in samenwerking met Berenschot
Berenschot en Statisfact presenteerden een aantal best practices over de informatiehuishouding binnen de overheid. In een klein uur ontdek je hoe je effectief en efficiënt de eigen informatiehuishouding in kaart brengt. Bovendien ben je in staat jouw organisatie gericht voor te bereiden op de vereisten van de Wet open overheid (Woo).
Infographic Nulmeting Informatiehuishouding
Wij vertalen de resultaten vaak naar een one-page infographic. Deze infographics worden gebruikt om aan de hand hiervan resultaten te delen en te bespreken.
We hebben enkele resultaten van diverse nulmetingen informatiehuishouding gebundeld en hieruit enkele conclusies getrokken. In onderstaande infographic vind je de resultaten.
Benieuwd naar andere voorbeelden? Of wil je de informatiehuishouding van jouw organisatie in beeld gebracht hebben? Neem dan contact op met ons op!
Waarom Statisfact?
Onze klantbelofte
Je bent verzekerd van een pragmatische en resultaatgerichte aanpak. Geen dikke rapporten, maar beweging in teams binnen jouw organisatie. We bieden heldere inzichten waarmee je direct aan de slag kan samen met geactiveerde en betrokken mensen die met de resultaten verder willen.
Unieke aanpak
Door jarenlange ervaring hebben we een unieke aanpak ontwikkelt om onze opdrachtgevers te helpen bij een professionele en efficiënte uitvoering van onderzoek. Ieder onderzoeksinitiatief doorloopt 7 stappen van meten en verbeteren. De exacte invulling bepalen we samen met jou.
Ervaring
Onze bedrijfsactiviteiten zijn gestart in 2003 en in die jaren hebben we vele onderzoeken op het gebied van informatiehuishouding en datagedreven werken mogen uitvoeren voor onze klanten. Bekijk om een indruk te krijgen van succesvolle projecten vooral de cases onder aan deze pagina.
Gedreven en inspirerend
We zijn trots op wat we doen. We voeren onze projecten uit met enthousiaste en gemotiveerde mensen en zien die gedrevenheid ook graag terug bij onze klanten. Daarnaast hopen we anderen te inspireren en hen aan te zetten tot actie door onze kennis en ervaringen te delen. Ook faciliteren we benchlearning door klanten met elkaar in contact te brengen om van elkaar te leren.
Deze nulmetingen hebben wij mogen uitvoeren
Plan een afspraak in met onze expert Andrew…
…en ontdek in 30 minuten waar verbeterpotentieel zit in de informatiehuishouding van jouw organisatie.